2014 m. vasario 4 d., antradienis

Daržovių lazanija

Turbūt nuskambės absurdiškai mano skundas, bet ei.. žiema baigiasi, o aš sniego taip ir nemačiau. Vokietijos pietuose vis dar tęsiasi ruduo, matyt žiemą praleisime ir pradėsim pavasariu. Ta proga kažkada žadėtas gana rudeniškas receptas - daržovių lazanija. Jei nenaudočiau rūkytos šoninės, būtų galima ją vadinti vegetariška. Bet pakeitimai gali būti pritaikyti kiekvieno fantazijos ribose, o tuomet ir pervadinti galima. Esu kepus kelias daržovių lazanijas, ši kol kas patiko labiausiai. 

Namuose lazanijos dažniausiai gaminamos sekmadieniais. O jei nenorit sekmadienio ryto ar pietų praleisti virtuvėje, yra kita išeitis. Paruoškite bet kurią lazaniją šeštadienio vakare, kepimo skardą uždenkite maistine plėvele ir padėkite į vėsiausią namų vietą ar šaldytuvą. Sekmadienį, kol keps lazanija, galėsite tingyniauti su vyno taure ar dar kokiu ne/nuodėmingu gėrimu ir laukti skanių pietų.

Geros jums likusios savaitės!



Daržovių lazanija



15 lazanijos lakštų (dažniausia naudoju Barilla)
100 – 150 g smulkinto Grana Padano, Parmigiano Reggiano arba Džiugo sūrio

Daržovių padažui:
1 didesnis baklažanas
1 didesnė cukinija
1 raudona paprika
1 nedidelio svogūno
1 česnako skiltelė
70 g rūkytos šoninės
700 ml pomidorų pastos

Bešamelio padažui:
50 g sviesto
50 g miltų
500 ml pieno
druskos, muskato

Gaminimo eiga
Pirmiausia pasiruošiame daržoves. Supjaustome baklažaną kubeliais, gausiai apibarstome druska, paslegiame ir paliekame bent jau pusvalandžiui, kol išsiskirs sultys. Praėjus laikui susidariusį skystį nupilame, baklažanus nuplauname vandeniu. Cukiniją perpjauname per puse ir supjaustome plonomis riekelėmis, papriką - pailgais nedideliais šiaudeliais. Į įkaitintą keptuvę pilame truputį alyvuogių aliejaus, sudedame pjaustytus svogūnus, česnakus bei rūkytą šoninę - viską gerai apkepiname. Tuomet dedame jau paruoštas daržoves, gerai apkepiname ir pilame pomidorų pastą. Sumažiname ugnį ir leidžiame pasitroškinti apie 30 - 40 minučių (padažas turi būti tirštas). Kai padažas išsitroškina, išjungiame ugnį ir įdedame druskos.

Kol troškinasi daržovės, pasiruošiame Bešamelio padažą. Puodelyje ar keptuvėje ištirpiname sviestą, dedame miltus ir visad maišydami kelias minutes pakepiname. Tuomet po truputį (neskubant!) pilame pieną ir viską pastoviai maišome šluotele, kad nesusidarytų gumulėlių. Supylus visą pieną dar kantriai pakaitiname, kol viskas sutirštėja, nuimame nuo ugnies, paskaninamė muskatu bei trupučiu druskos ir paliekame 10 – 15 minučių pastovėti. Padažas turi būti tirštos grietinėlės konstinensijos. Jei pastovėjęs pasidaro per tirštas, galite dar šiek tiek pakaitinti įpylus truputi pieno ar vandens.

Kai daržovių ir Bešamelio padažai gatavi, lipdome lazaniją. Į kepimo indą (naudojau lazanijai skirtą kepimo formą) pilame truputį daržovių ir šiek tiek Bešamelio padažo, dedame pastos lakštus, vėl pilame šiek tiek daržovių, Bešamelio padažo, pabarstome sūriu ir vėl dedame pastos lakštus, taip sluoksniuojame, kol pabaigiame abu padažus. Viršutinis sluoksnis turi baigtis daržovėmis ir gausiu Bešamelio padažo sluoksniu. Sūriu apibarstysime kepimo pabaigoje. Lazaniją dedame į 220 laipsnių įkaitintą orkaitę ir kepame 20 – 25 minutes. Likus penkioms minutėms iki kepimo pabaigos lazaniją gausiai apibarstome sūriu. Kepimo laikui pasibaigus, lazaniją ištraukiame ir leidžiame pastovėti dar 5 – 10 minučių, tuomet galima tiekti. 

Skanaus!

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą