2014 m. vasario 16 d., sekmadienis

Jautienos mėsainiai / hamburgeriai

Praėjo visų laukta ir ilgai planuota meilės diena. O aš kažkaip visai nesijaudinau ir nieko per daug neplanavau, bet vakaras buvo labai vykęs. Paprastas, bet kupinas pokalbių ir skanaus maisto. Daugelis stebėjo mūsų staliuką, manau, todėl kad gana karštai diskutavom ir dalinomės prisiminimais. Ir turbūt ne viena pora pagalvojo, kad mes tik ką susipažinę. Hehe. Bet o tačiau, nesureikšminant per daug šios šventės, rodykim meilę kasdien.

O atėjus savaitgaliui reikia pasilepinti ir sočiais pietumis. Gal šiek tiek nuodėmingais, bet labai skaniais ir be jokių sąžinės graužačių. Tam labai tinka visų sveikuolių taip bijomi hamburgeriai, ar kitaip - mėsainiai. Esu ir aš sveiko ir šviežaus maisto šalininkė. Todėl drąsiai sakau, kad šie - namie gaminti mėsainiai - tikrai nepakenks jūsų organizmo varikliukams. O skoniu nenusileidžia, bet net ir pranoksta greito maisto užkandinių lobiams.
Bandelės gavosi minkštos ir nemažos, mėsa - sultinga ir kvepianti. Nors recepto autorius nurodo, kad mėsą galimą laikyti parą ar net dvi šaldytuve, mes laikėme tik kelias valandas (buvo labai alkanų). Bet nurodytas mėsos paruošimo būdas man labai patiko. Majonezą šį kartą naudojom pirktinį, bet jei turite laiko būtinai naudokite namie gamintą, bus tik dar sveikiau. Taigi, jūsų dėmesiui - didžiuliai skanūs jautienos mėsainiai!


Naminiai jautienos mėsainiai (8 vnt.)

Bandelėms
7 g. sausų mielių (arba 25 g šviežių)
300 ml pieno
1 didelio kiaušinio
2 v. š. aliejaus
2 v. š. cukraus
1 a. š. druskos
500 g miltų
tirpinto sviesto arba kiaušinio plakinio bandelėms patepti
linų sėmenų ar sezamo sėklų pabarstymui

Jautienos kotletukams
500 g. jautienos faršo
1 svogūnas
2 česnako skiltelės
1 v. š. džiūvesėlių
1 kiaušinis
1 v. š. Vorčesterio padažo
žiupsnelis druskos
pipirų
2 v. š. alyvuogių aliejaus

Majonezo
Pomidorų pastos
Salotų lapų
2 didelių pomidorų
1 didelio svogūno
mėgiamo sūrio

Gaminimo eiga
Sausas mieles sumaišykite su cukrumi ir užpilkite šiltu pienu (ne per karštu!), išmaišykite, uždenkite ir palikite mažiausiai dešimčiai minučių. Tuo tarpu į kitą indą supilkite miltus, viduryje padarykite duobutę ir ten supilkite druską, aliejų ir įmuškite kiaušinį. Kai mielės išsivaikščios, ten supilkite ir jas. Minkykite tešlą mažiausiai dešimt minučių, ji turi gautis švelni ir minkšta. Dubenį paarstykite miltais, įdėkite tešlą, uždengtie švariu rankšluosčiu ir palikite kilti apie valandą - dvi. Kai tešla pakyla, dar kartą ją išminkykite ir padalinkite į lygias aštuonias dalis, suformuokite kamaliukus ir dėkite į kepimo popieriumi išklotą skardą didokais atstumais. Uždenkite rankšluosčiu ir leiskite dar pakilti bent dvidešimt minučių. Tuomet aptepkite tirpintu sviestu arba kiaušinio plakiniu, pabarstykite sezamo ar linų sėmenų sėklomis ir kepkite 190 laispnių įkaitintoje orkaitėje apie 15 minučių, arba kol gražiai pagels. Iškeptas bandeles uždenkite drėgnu lininiu rankšluosčiu ir leiskite atvėsti.

Į jautienos faršą sudedam visus ingridientus ir gerai išminkome. Tuomet mėsą sukrečiame ant maistinės plėvelės ir suformuojame a le saliamį. Reikia pasistengti, kad viduje neliktų oro. Tuomet mėsą su visa plėvele dedame į kokį tai bokalą ar dar kokį pailgą indą ir gerai paspaudę sustumame kiek galima į vidų. Dedame į šaldytuvą ir leidžiama pabūti mažiausiai dvejoms valandoms ar net visai parai. Prieš kepant ištraukiame mėsą ir supjaustome į lygias aštuonias dalis, rankas sušlapiname vandeniu, formuojame kotletukus ir kepame gerai įkaitusioje keptuvėje. Aš po to dar apkepinau grilinėje kartu su sūriu, kol sūris išsilydo.

Į majonezą įdedame šiek tiek pomidorų pastos ir gerai išmaišome. Bandeles perpjauname per puse, dedame pomidoro griežinėlius, salotų lapus, keptą jautieną su sūriu, aptepame majonezo padažu, dedame svogūno ir skanaujame!


Skanaus!


6 komentarai:

  1. Atrodo nerealiai! Norėčiau dabar tokio - naminio, sveiko burgerio :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. visgi patarčiau palikti tokių pietų gamybą savaitgaliui, kai niekur nereikia skubėti :) užima truputi laiko, bet tikrai tikrai verta :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Atsakymai
    1. Turėtų būti gėda jums, šitokiai firmai, užsiimti niekais ir rašinėti beverčius komentarus po kievienu blogo įrašu. Reiks turbūt jums atskirą įrašą padaryti..

      Panaikinti
  4. Pagaminau juos, isejo nuostabus! Tik sudejus jau visus mesainius ir pradejus valgyti pastebejau kad mesa yra siek tiek zalia..:D

    AtsakytiPanaikinti
  5. smagu, kad patiko! na, kai kas valgo steikus tarkim, tad truputi žalios mėsos nieko tokio :)) matyt mažokai laiko kepėte :)

    AtsakytiPanaikinti