2014 m. birželio 11 d., trečiadienis

Kiaulienos sprandinė kepta folijoje

Vasarojat? Mes taip vasarojam, kad net iš namų baisu koją kelt. Va taip. Įsijautė vasara su saule, kepina taip pietų Vokietijoj, kad maža nepasirodo. Na, bent vakarais išslenkam laukan ir pasidžiaugiam visais šilto oro privalumais. Tuo tarpu ir griliu, ir mažaisiais sodelio darbais (pagaliau sudygo mano bazilikai ir čili pipiriukai!). Pažemuogaujam, padrybsom kur pavėsy su knyga ar į kokį kalną užsikarioblinam. Taip ir slenka mūsų šiltos tingios dienos.
O dar prieš tuos visus didžiuosius karščius, kai vis dar buvo vėsoka, kai vėjelis neleisdavo nusiimti megztinių, jungiau orkaitę ir kepiau kiaulienos sprandinę. Kepiau daug kartų. Visaip. Bet turbūt pats geriausias ir niekad nenuviliantis liks tėčio paprastutis receptas. Neveltui jis sako, kad nei mėsos, nei žuvies visokiais įmantriais prieskoniais gadinti negalima. Taigi jau praėjusios tėčio dienos proga dalinuosi itin paprastu kiaulienos sprandinės kepimo būdu. Mėsa gaunasi minkšta, sultinga, neperkrauta prieskoniais, švelni. Jaučiasi česnako bei petražolių poskoniai.

Prieš tai dar pridursiu, kad ir kaip jūs bekeptumėt mėsą, ji niekad nebus skani, jei nebus švieži ir sultinga. Tad jei nusipirksite gerą mėsos šmotą, šis kepimo būdas tik atskleis jos gardumą. O jei nusipirksit sausą, pastovėjusią ir nieko vertą, tai jokie stebūklai jai jau nebepadės. 



Kiaulienos sprandinė kepta folijoje (didelės šeimynos valgytojams)

2 kg kiaulienos sprandinės
1 česnako galva
1 pundelis petražolių
2 dideli svogūnai
alyvuogių aliejus
druska, pipirai

Gaminimo eiga
Mėsą nuplauname, apipjaustome gysleles ir visus kitus "gražumus". Tuomet dedame į didelį puodą, pilame į saują druskos ir piprų bei gerai įmasažuojame į mėsą. Nei druskos nei pipirų nepagailėkite. Ant viršaus pilame gerą šliuksnį alyvuogių aliejaus ir dar kartą išmasažuojame mėsą. Tumet aštriu peiliu mėsą įpjauname keliose vietose, arba įbedame daug skylučių. Į tas vietas prikaišiojame nuluptų ir į kelias dalis padalintų česnako galvučių (nepagailėkite, mėsai iškepus jie mažai jaučiasi).  Trumpam išimame iš puodo mėsą ir į jį dedame puse šiek tiek smulkintų petražolių ir žiedais pjaustytų svogūnų, dedame atgal mėsa ir ant viršaus sudedame likusias petražoles bei svogūnus. Uždengiame puodą dangčiu ir paliekame bent pusei dienos ramybėje.
Kai mėsa pasimarinuoja, dedame į foliją, šalia - jau naudotus svogūnus ir petražoles, viską sandariai uždarome ir dedame į 200 laipsnių įkaitintą orkaitę. Mėsą kepame apie valandą laiko. Tuomet atidengiame floliją ir dar kepame apie 20 minučių, arba kol mėsa gražiai apskrus. Tiekiame su pasirinktu garnyru.

Skanaus!

2 komentarai: