2014 m. liepos 24 d., ketvirtadienis

Tortas "Snickers" ir jo puošimas

Eilinį kartą galėčiau skųstis orais, o gal net dar kuo. Arba galėčiau džiūgauti strikynėdama šian bei ten, nes artėja atostogos. Bet nėra kada nei tam, nei anam. Laikas sukasi, o dienos lekia nenumaldomai greit, aš tik lenkiu pirštus ir pati nespėju susivokti, kad rytui buvus jau vakaras atėjo, o va jau ir savaitės pabaiga. Panirau į įvairiausius darbus, į reikalus, nusidavimus virtuvėje, naktinius skaitymus, pasiruošimą atostogoms ir visą kitą. Užsimiršau apie daug ką, o ir čia retokai užsukdavau. Bet laikas grįšti ir pasirodyti, kad ne bambą vartau toj savo virtuvėlėj vakarais, o štai va ir rankoves pasiraitojus kartais ką nuveikiu kitų labui.

Kurį tai savaitgalį kepiau tortą vienai mergaitei, kolegės dukrai. Kokia ji ten mergaitė, tiesą pasakius, visa pana. Tik antrą kartą kepu tortą pagal užsakymą, puošiu trečią savo gyvenime. Aptarus kas ką mėgsta, nusprendėm, kad kepsiu tortą "Snickers". Esu kepus jį ir anksčiau, tik šį kart pakoregavau receptą pagal save, norėjosi truputi daugiau šokolado, kurio visad pritrūkdavau ir truputį daugiau grietinėlės.

Kadangi apie tortą žinojau jau senai, tai buvau pasiplanavus kas kada vyks. Gimimo diena turėjo vykti šeštadienį, todėl dar pirmadienio vakare nusilipdžiau cukrines gėlytes bei lapelius, kad gerai išdžiūtų iki puošimo. Antradienio vakarą viską dar truputi padailinau maistiniais dažais, jog šiek tiek tikroviškiau atrodytų. Trečiadienį vakare išsikepiau biskvitus, ketvirtadienį ryte sutepiau tortą, vakare aptepiau sviestiniu kremu, o penktadienį galutinai papuošiau. Atrodo ilgas procesas, bet kadangi viskas vyko mažais ir gana neilgai užtrunkančiais žingsneliais, darbas išnyko tarp dienų ir liko tik kaip malonus prisiminimas.

Torto receptą rašau originalų, o skliausteliuose savo pakeitimus. Ganašo nedariau, nes tortą aptepiau sviestiniu kremu ir puošiau Fondant mase. Sirupo sulaistymui pasidarau visad daugiau (nei orginaliame recepte), nes kartais pritrūksta. Po receptu parašysiu ir kaip puošiau patį tortą. Pradedam?


Tortas ''Snickers"

Biskvitams:
2 kiaušinių
330 g kvietinių miltų
200 g cukraus
200 g "Rududu" (arba virto kondensuoto pieno)
250 g grietinės
1 a. š. nugesintos sodos

Grietinėlės kremui:
400 (naudojau 500) ml grietinėlės
1,5 (naudojau 2) v. š. cukraus
grietinėlės standiklio (nebūtina)

Šokoladiniui pertepimui:
100 (naudojau 250) g juodojo šokolado
50 (naudojau 130) ml pieno

Karameliniam kremui:
260 g Rududu
100 g sviesto
100 g kepintų kapotų žemės riešutų

Biskvitų sulaistymui
1/3 (naudojau 2/3) stiklinės vandens
1 (naudojau 2) a. š. cukraus

Sviestiniam kremui
250 g sviesto
1/2 indelio Rududu (galima keisti 250 g cukraus pudros arba kondensuotu pienu)


Gaminimo eiga
- Biskvitui gerai išplakame kiaušinius su cukrumi, dedame grietinėje nugesintą sodą ir "Rududu", dar kartą viską gerai išplakame, dedame miltus ir suplakame iki vientisos masės. Tešlą padaliname į dvi dalis. Vieną dalį supilame į sviestu išteptą (ar sviestiniu popieriumi išklotą) formą ir kepame 180 laispnių įkaitintoje orkaitėje, kol gražiai paruduos. Taip pat iškepame ir antrą biskvitą. Gerai atvėsusius biskvitus perpjauname į dvi dalis, kad gautusi keturi biskvitai;
- Grietinėlės kremui gerai išplakame grietinėlę su cukrumi ir dedame į šaldytuvą. Grietinėlės standiklį naudoju tokiu atveju, kai grietinėlė yra liesesnė nei 32 procentai;
- Šokoladiniam pertepimui šokoladą su pienu ištirpiname garų vonelėje;
- Karameliniam kremui Rududu gerai išsukame su kambario temperatūros sviestu. Riešutus pakepiname orkaitėje ir nuimame odeles, susmulkiname. Odeles nuimti patogiausia sudėjus riešutus į celofaninį maišelį, užrišus ir gerai patrynus, kol odelės nukris pačios. Taigi, jau paruoštus riešutus sumaišome su sviesto ir Rududu mase;
- Sulaistymo sirupui vandenyje ištirpiname cukrų. Jei yra noro, galima įpilti kavos, likerio ar kokio tai aromato skonio pagyvinimui;
- Į torto formą dedame pirmąjį biskvitą, sulaistome sirupu, tepame dalį šokolado bei puse grietinėlės kremo. Dedame antrą biskvitą, sulaistome, tepame šokoladą, visą karamelinį kremą. Trečią biskvitą taip pat sulaistome, tepame likusį šokoladą,  grietinėlės kremą ir uždedame paskutinį biskvitą.
- Sviestiniui kremui gerai išplakame kambario temperatūros sviestą su Rududu ir juo padengiame visą tortą, dedame į šaldytuvą.

                                                                               * * *

Puošimui esu bandžiusi kelias Fondant mases, kas kartą skirtingas. Pirmą kartą bandžiau šią, tačiau man truputi pritrūko elastingumo. Visgi, jei turimi produktai leidžia pagaminti tik tokią, ji taip pat puikiai tiks. Tik reikia nepersistegti su cukraus pudros kiekiu. Antrą kartą, kurią bandžiau, net nepamenu kur buvau radusi receptą, bet lygiai taip pat, kaip su pirmąja, pritrūko elastingumo. Todėl vis nenustygau paieškose ir radau vieną itališką receptėlį, užsisakiau internetu gliukozės ir glicerino (kiek girdėjau, panelės Lietuvoje perka vaistinėje) ir išbandžiau. Likau labai patenkinta, nes gavau būtent tai ko norėjau - elastingą Fondant masę, su kuria labai smagu ir lengva dirbti. O į ją įdėjus truputi Tylose powder gaunasi puiki gėlyčių masė. Nors šį kart gėlytes dariau iš kitos, jau seniau naudotos paprastutės masės. Kuo jos skiriasi? Kristinos naudojama labai greitai džiūsta, todėl dirbti su ja šiek tiek sunkiau. O gaminta pagal sudėtingesnį receptą, masė gaunasi elastinga ir džiūsta ne taip greit, todėl dirbti su ja daug lengviau ir galima išgauti gražesnes formas.

24 cm tortui gaminau iš dvigubo kiekio. Bet nemažai masės liko, tad mano manymu, tokio dydžio tortą išeitų apdengti ir iš nurodyto kiekio. Likusią masę panaudojau naujų gėlyčių gamybai.


Saldi tortų dengimo masė

450 g cukraus pudros
8 g želatinos
30 g šilto vandens
8 g glicerino
65 g gliukozes
8 g sviesto

Gaminimo eiga
Želatiną užpilame vandeniu ir gerai išbrinkome, tuomet pakaitiname ant silpnos ugnies, kol visos granulės gerai ištirps. Dedame gliukozę, gliceriną bei sviestą. Viską labai gerai išmaišome ir supilame į persijotą cukraus pudrą, užminkome masę ir įvyniojame į maistinę plėvelę ar dedame į celofaninį maišelį, leidžiame truputi pastovėti. Jei masės nenaudosite iš kart, jokiu būdu nepalikite neįvyniotos, sudžius. 

                                                                                 * * *

Kaip apdengti tortą dengimo mase galite pažiūrėti štai čia -> Francesca Sugar Art. Video italų kalba, bet šiuo atveju kalba čia ne pats svarbiausias dalykas. Ji puikiai parodo, kaip viskas vyksta. Kiti jos video taip pat informatyvūs. Dar vienas, kaip dažyti masę - čia.

Gėlytes dariau tiesiog pasitelkus fantaziją, naudojant paprasčiausias priemones - sausainių formeles, tušinukų galvutes, dantų krapštukus, maistinius dažus ir kt. O štai čia, apačioje, mano antrasis blynas (Šventinis). Vaikams abu tortai labai patiko, o tas man ir buvo svarbiausia.


Skanių ir gražių tortų!

Šaltiniai - Francesca SugarArt, Kristinos kepiniai, SM.

2 komentarai:

  1. vau! man niekada ir labai stengiantis tokio grožio sukurti nepavyktų!!!

    AtsakytiPanaikinti