2014 m. liepos 29 d., antradienis

Trupininis pyragas su gervuogėmis

Mūsų miestelyje Vokietijoje pakelės (ir ne tik) juoduoja nuo gervuogių. Ir niekam, kaip suprantu, jos nerūpi. Kaip ir trešnės. Kiek praeidavau kur medžiai lūžo nuo prisirpusių uogų ir niekas nesivargino jų skint. Nors turgelis buvo pilnas prekiautojų, o ir perkančiųjų nemažai. Nesuprasi. Ar tinginystė, ar jie tiesiog neturi kada, o gal nelabai turi tokių tradicijų kladžiot ieškant uogų.

Bet mano tėtis, kai neturi ką veikti, užsiima uogavimu ir ta proga vakar gavau šviežių gervuogių. Gervuogės nėra tos uogos, kurias puolu valgyti iškart nuskintas. Jos man skaniausios su trupučiu cukraus, pyrage, vaisių kokteilyje, putėsiuose ir panašiai. Todėl iškart iškilo klausimas, o ką man su jom daryti. Ir visai vakare prisiminiau seną gerą, kaimo pečių primenantį, Trupiniuotį. Tad mečiau visus darbus ir nulėkiau į virtuvę. Kol tešla šalo kameroje, iš gervuogių išsiviriau uogienę. Pyragą paragavu tik šiandien ryte, jau gerai atvėsusį, su arbata. Pasakiška, o ir prisiminimų tuntas grįžo.

Jei norite, kad pyragas būtų ne per saldus, naudokite rūgštoką uogienę arba mažinkite cukraus kiekį recepte.

O didžiausias juokas, kad šį postą rašau jau antrą kartą. Nes vieną visą pilnai parašius, sudėjus nuotraukas ir palaiminus, NETYČIA ištryniau. Va taip va, būna dienų lyg tyčia..būna..


Trupininis pyragas su gervuogėmis 

Pyragui:
500 g miltų
250 g cukraus
3 nedidelių kiaušinių
150 g sviesto
1 a. š. nugesintos sodos
1 citrinos žievelės
500 ml uogienės (pasirinktinai)

Gervuogių uogienei:
gervuogių
cukraus
krakmolo

Gaminimo eiga
Kiaušinius išplakame su cukrumi. Atskirame inde persijojame miltus, sudedame gabalėliais pjaustytą sviestą, nugesintą sodą, tarkuotas citrinos žieveles, supilame kiaušinius ir minkome, kol tešla taps vientisa. Nesibaiminkite jei iš pradžių tešla nekibs, tai bus tik tol, kol sviestas sušils jūsų rankose. Tešlą padaliname į 5 - 6 gabalėlius, kiekvieną jų atskirai suvyniojame į maistinę plėvelę ir dedame į šaldymo kamerą (geriausiai bent porai valandų, ar net ilgiau). Kol tešla šąla, ruošiame uogienę. Gervuoges suberiame į puodą, užpilame cukrumi (pagal skonį) ir verdame apie 15 - 20 minučių. Kitame indelyje sumaišome vieną valgomąjį šaukštą krakmolo su trupučiu vandens ir supilame į uogienę, verdame kol viskas sutirštėja. Krakmolo dėkite tiek, kokio tirštumo uogienės norite.
Kai tešla gerai sušąla, imame po gabalėlį iš šaldymo kameros ir tarkuojame burokine tarka į kepimo popieriumi išklotą skardą (pavyzdžiui, 22*28). Sunaudojame daugiau nei puse tešlos, tada dedame uogienę ir ant viršaus tarkuojame likusią tešlą. Pyragą kepame 180 laispnių įkaitintoje orkaitėje kol gražiai paruduos (man prireikė apie 40 minučių). Leidžiame pyragui gerai atvėsti ir tik tuomet traukiame iš skardos. Tinka valgyti ir su ledais.


Skanaus!

Šaltinis - receptas kažkada rastas Supermamų forume

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą