2014 m. gegužės 19 d., pirmadienis

Kalakutienos kepsneliai su orkaitėje keptomis bulvėmis ir smidrais


Jau senai tokį šventišką savaitgalį turėjau. Jokio atokvėpio ir normalaus nakties miego. Atrodo, kad nuo penktadienio iki šeštadienio diena maišėsi su naktimi. Būna kartais metuose taip. Bet užtai sekmadienis buvo tingiadienis. Iš lovos atsikėliau tik paruošti pietų. Eksperimentuoti toli gražu nebuvo noro, todėl ruošiau tai, ką jau gaminau ne kartą. 

Kalakutieną dievinu lygiai taip pat kaip ir vištieną. Todėl kažkada senai skaitydama įvairius azietiškus, ameriko - azietiškus receptus, pastebėjau, kad mėsa dažnai marinuojama su soja ar sake. Nusprendžiau pamėginti kažką tokio ir aš. Norėjosi skanios minkštos liesos mėsytės. Ir gavosi. Tik ją reikia kepti ant aukštos ugnies, kad vidus nespėtų išdžiūti. Šį receptą naudoju iki šiol.

Garnyras pasirinktas neatsitiktinai. Senokai valgėm bulves. Nors mb apskritai gali be jų gyventi, bet aš kartais jų labai pasiilgstu. O šitaip keptos man itin patinka. Smidrai. Jų vis dar pilna visur, net ir namie. Todėl ne tik jie čia puikuojasi, bet ir padažas iš jų. Labai tiko ir patiko. 

Ruošimo eiga buvo tokia. Pirmiausia pamarinavau mėsą, tuomes pasiruošiau bulves. Kol ruošiau padažą, mėsa ir bulvės marinavosi. Tuomet dėjau kepti bulves. Kol jos kepė, išviriau smidrus ir apibarsčiau kietuoju sūriu. Kai baigė kepti bulvės, smidrus įėjau šalia į orkaitę, kad neatšaltų. Per tą laiką iškepiau mėsą ir pašildžiau padažą. Voilà!


Kalakutienos kepsneliai (2 valgytojams)

4 kalakutienos kepsnelių (2- 2,5 cm storio)
2 v. š. alyvuogių aliejaus
2 v.š sojos padažo
2 v. š. sake arba Mirin
pipirų

Gaminimo eiga
Indelyje sumaišome alyvuogių aliejų, sojos padažą, sake (alokohlolinis ryžių gėrimas) arba Mirin (saldus ryžių vynas) ir pipirus. Kalakutienos kepsnelius sumaišome su marinatu ir paliekame valandėlei (ar ilgiau) pasimarinuoti. Kepsnelius kepame gerai įkaitusiame alyvuogių aliejuje ant didesnės ugnies uždengtu keptuvės dangčiu (labai šaudo!). Taip mėsa viduje lieka sultinga, o išorė gražiai apskrunda. Iškeptą mėsą dar galite palikti kelias minutes pastovėti, kol ji gerai įkaitusi, keps dar pati viduje.

Žalieji smidrai su kietuoju sūriu

500 g žaliųjų smidrų
40 - 50 g kietojo sūrio
20 g sviesto

Gaminimo eiga
Nupjaustome smidrų sukietėjusius (jei tokių yra) galiukus, nuplauname ir dedame į verdantį, truputį pasūdytą, vandenį. Vandens turi būti tik tiek, kad apsemtų apie puse smidrų. Stenkitės, kad smidrai virtų stati, ar bent pusiau stati. Pridenkite dangčiu, kad smidrų viršūnėlės virtų garuose. Knygoje The Silver Spoon sako juos virti apie 15 minučių. Aš verdu mažiau, t.y. 5 - 10 minučių. Tuomet smirdai išlieka stangresni. Kai smidrai išverda, sudedame juos į karščiui atsparų indą, apipilame tirpintu sviestu ir apibarstome kietuoju sūriu. Kol kepa mėsa, dedame šalia bulvių į šiltą orkaitę.

Smidrų padažas

2 vnt. žaliųjų smidrų
1 v. š. miltų
pieno
druskos, pipirų

Gaminimo eiga
Kelis išvirusius smidrus supjaustome mažais gabaliukais, pakepiname su sviestu, dedame šaukštą miltų, pakaitiname apie minutę. Tuomet po truputį pilame pieną ir pastoviai maišome, kad nesusidarytų gumulėlių. Pieno pilame tiek, kol gauname norimą padažo konsistenciją. Pagardiname druska ir pipirais. Paliekame pastovėti uždengtą bent dešimt minučių. Prieš patiekiant dar kartą pašildome. 


Bulvės keptos orkaitėje

6 bulvės
4 v. š ayvuogių aliejaus
norimų prieskonių
čiobrelių
sezamo sėklų

Gaminimo eiga
Nuskustose bulvėse padarom įpjovas (maždaug kas 5 mm), paliekant apie vieną centimetrą nuo bulvės pagrindo. Atskirame indelyje sumaišome aliejų su norimais prieskoniais (bulvių, druska, pipirais, rūkyta paprika, čili pipiriukais ir t.t.) ir apipilame bulves. Paliekame bent pusvalandžiui pasimarinuoti. Kepimo skardą išklojame folija, sudedame bulves, dar karta apipilame nuvarvėjusiu aliejumi. Likusį aliejų supilti į skardą, įpilti truputį vandens, uždengti folija ir pašauti į 200 - 220 laipsnių įkaitintą orkaitę. Kepti apie 15 minučių, tuomet nuimti foliją ir kepti, kol gražiai apskrus (maždaug dar apie 20 minučių).


Skanaus!


Šaltinis - knyga The Silver Spoon, delona

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą