2013 m. lapkričio 5 d., antradienis

"Šventinis" pyragas


Kai naktimis nesimiega, gerai kepasi pyragai.. ir rašosi, ir mintys liejasi upeliais, ir rudeninio lietaus barbenimas geriau girdisi. Ši naktis ir yra tokia. Kepa moliūgo pyragas su imbierais, begalo kvepia. Lietus barbena, visi miega, minčių begalybės. Bet šį kart aš visai ne apie moliūgo pyragą. Pagalvojau, kad pats laikas pasidalinti vienu man ypatingu pyrago receptu. Mama jį kepdavo per kiekvieną gimimo dieną, todėl jis man šventinis, daug šiltų prisiminimų keliantis. Dabar aš pati jį kepu, nes nesudėtinga, greita ir niekad nenuvilia! Savo paprastumu jis sužavi visus, todėl visi liekam patenkinti - ir aš, ir valgantieji. Jūsų dėmesiui..
"Šventinis" pyragas

2 indeliai kondensuoto pieno
4 kiaušiniai
2 a. š. sodos
18 v. š. miltų (450 g)
1 v. š. kakavos
3 indeliai grietinės (po 400 g)
cukraus
rūgščiosios druskelės


Gaminimo eiga
Kiaušinius gerai išplakame su kondensuotu pienu, sodą nugesiname dviem šaukštais grietinės ir supilame į bendrą masę, gerai išmaišome. Tuomet po truputi dedame miltus ir gerai išsukame tešlą, kad būtų vientisa ir be gumulėlių. Tešlą padaliname į du atskirus indus po lygiai. Vieną dalį paliekame šviesią, kokia ir buvo, o į kitą dedame šaukštą kakavos. Įkaitiname orkaitę iki 180 laipsnių, patepame skardą (24 * 24) sviestu ir pilame puse šviesios tešlos, kepame kol gražiai paruduos (apie 10 minučių). Tą patį darome su visa tešla - gaunasi keturi torto biskvitai (2 rudi, 2 balti). Soda juos gražiai iškelia. Kiekvieną iš jų, kiek pravėsusį, perpjauname per puse horizontaliai.
Kol biskvitai kepa, pasiruošiame pertepimą. Visą likusią grietinę supilame į vieną indą, pagal skonį dedame cukraus (dedu apie 7 v. š.) ir rūgščios druskelės. Ragaukite. Grietinės masė turi gautis saldžiarūgštė, tuomet pyragas nebus per saldus.
Kai viskas paruošta, galima pertepti. Pagrindui dedame "tvirčiausią" biskvito sluoksnį, tepame 2 - 3 šaukštus grietinės masės, dedame kitą biskvitą ir taip sluoksniuojame, kol baigsime sutepti visus biskvitus. Pyrago viršų ir šonus taip pat gerai aptepame grietinės mase. Paliekame tortą pusvalandžiui ar net valandai, kad viskas susistovėtų. Praėjus šiam laikui šonus gražiai apipjaustome peiliu, kad būtų lygūs. Pyragą galima puošti pagal save. Aš dažniausiai gausiai apiberiu sausainių trupiniais maišytais su smulkintais lazdyno riešutais. Jie gerai susigeria į grietinės masę.
Geriausia pyragą gaminti dieną prieš, tuomet pertepimas pilnai įsigeria į biskvitus, pyragas tampa sunkus ir drėgnas. Geriausia laikyti vėsiai.

Skanaus!

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą