2013 m. lapkričio 13 d., trečiadienis

Lazanija su jautiena



Tam tikros aplinkybės pastaruoju metu vis ilgesniam laikui nubloškia į virtuvę. Bet tai malonus laikas - mano laikas. Kur ramiai su savom mintim, muzika, kvapais, kartais pokalbiais, vynu ar arbatos puodeliu lipdau vis kažką. Tik fotosesijos vis atidedamos, kartais tiesiog net nespėju išsitraukti kameros, o maistas jau būna patiektas.. Šiandien vėl lipdžiau lazaniją. Sulaukus kelių patarimų iš jau vyresnio amžiaus italės galiu drąsiai teigti, kad šis patiekalas, seniau atrodęs neįveikiamu, tampa taip lengvai pagaminamu, kad net nebekyla noras atidėlioti kitiem kartam.
Yra daug lazanijos receptų, labai.. Visad galima atsirinkti. Visgi šį aš jau įsirašiau sau ilgam. Lazaniją pagaminti visai nesudėtinga, tik tam reikia trupučio kantrybės. Pirmiausia - ragu gaminamas 3 valandas, tačiau tai nereiškia, kad visas jas  ir reikia stovėti prie viryklės. Visiškai ne. Antra - Bešamelio padažas. Norint, kad jis gautusi tinkamos konstinencijos ir be gumulėlių, reikia kantriai maišyti ir niekur neskubėti. Ir trečia - jokių kečupų, pomidorų padažų. Visa kita tikrai nesudėtinga. 

Lazanija su jautiena


Ragu:

2 morkos
1 didesnis svogūnas arba 2 mažesni
1 nedidelis salieras (naudoju ne visada)
100 g rūkytos šoninės
500 g faršo (geriausia jautienos)
1 stiklinė raudono vyno
250 ml jautienos buljono
1 v. š. pomidorų pastos (koncentrato) 

Bešamelio padažas:
500 ml pieno
4 v. š. sviesto
5 v. š. miltų
muskato
druskos

Lazanijos lakštų (beveik visada naudoju Barilla firmos)
100  - 150g. Grana Padano ar Parmigiano sūrio (patogiausia jau smulkinto)


Gaminimo eiga
Morką sutarkuojame, svogūną ir salierą smulkiai supjaustome. Viską sumaišome ir pakepiname su alyvuogių aliejumi. Kai daržovės gerai apkepa dedame smulkiai supjaustytą rūkytą šoninę, pakepiname kelias minutes. Tuomet dedame faršą, primažiname ugnį ir viską karts nuo karto pamaišant kepiname puse valandos. Kai faršas gerai iškepęs, pilame stiklinę vyno ir palaukiame kol jis užvirs bei šiek tiek įsigers į mėsą. Tuo tarpu į atskirą puodelį supilame karštą buljoną (atsargiai – jei naudojate jau pasūdytą buljoną, atskirai faršo sūdyti nebereikia, ragaukite) ir dedame šaukštą pomidorų pastos koncentrato, gerai išmaišome. Kai vynas užverda, pilame buljono ir pomidorų pastos mišinį į mėsos troškinį, sumažiname ugnį iki minimumo ir paliekame (karts nuo karto pamaišydami) troškintis 1,5 - 2 valandoms (tai priklauso nuo mėsos, kiek ji vandeninga). Troškinį palikite troškinis atidengtą, kad gerai išgaruotų susidaręs vanduo.

Likus maždaug pusei valandos iki mėsos troškinimosi pabaigos, gaminame Bešamelio padažą. Puodelyje ar keptuvėje ištirpiname sviestą, dedame miltus ir visad maišydami kelias minutes pakepiname. Tuomet po truputį (neskubant!) pilame pieną ir viską pastoviai maišome šluotele, kad nesusidarytų gumulėlių. Supylus visą pieną dar kantriai pakaitiname, kol viskas sutirštėja, nuimame nuo ugnies, paskaninamė muskatu bei trupučiu druskos ir paliekame 10 – 15 minučių pastovėti. Padažas turi būti tirštos grietinėlės konstinensijos. Jei pastovėjęs pasidaro per tirštas, galite dar šiek tiek pakaitinti įpylus truputi pieno ar vandens.

Kai Ragu ir Bešamelio padažas gatavi, galima „lipdyti“ lazaniją. Į kepimo indą (dažniausiai naudoju stačiakampę kepimo formą 30 * 11 cm) pilame truputį Ragu ir šiek tiek Bešamelio padažo, dedame pastos lakštus, vėl pilame šiek tiek Ragu, Bešamelio padažo, pabarstome sūriu ir vėl dedame pastos lakštus, taip sluoksniuojame, kol pabaigiame abu padažus. Viršutinis sluoksnis turi baigtis Ragu ir gausiu Bešamelio padažo sluoksniu. Sūriu apibarstysime kepimo pabaigoje. Lazaniją dedame į 220 laipsnių įkaitintą orkaitę ir kepame 20 – 25 minutes. Likus penkioms minutėms iki kepimo pabaigos lazaniją gausiai apibarstome sūriu. Kepimo laikui pasibaigus, lazaniją ištraukiame ir leidžiame pastovėti dar 5 – 10 minučių, tuomet galima tiekti. 


Kai lazanija gaminama savaitgalį, MB dar ją patobulina pridėdamas mocarelos ir kumpio. Mes ją vadiname "lasagne bomb". Nors aš pati labiausiai mėgstu klasikinę ir ,žinoma, vegetarišką.. Bet apie ją kada nors kitą kart. 

Skanaus!

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą