2013 m. lapkričio 19 d., antradienis

Daugiaryžis (risotto) su radicchio ir itališkomis dešrelėmis


Šiandien teko susipažinti su dar vienu nauju daugiaryžio receptu Risotto alla birra con radicchio e salsiccia. Norint išversti pavadinimą susidūriau su keliomis problemomis. Visų pirma žodis  radicchio dažnai į lietuvių kalbą neverčiamas, kiek pastebėjau ir kai kurie restoranai savo meniu jį taip ir įvardina. Bet kiek paieškojus radau ir lietuvišką atitikmenį - itališkoji trūkažolė/ itališkoji cikorija. Kad ir kaip dievinu lietuvių kalbą, šiuo atveju lieku prie neversto pavadinimo. Salsiccia - tai būtų itališka dešrelė (dažniausiai gaminama iš kiaulienos). Kuo jos išskirtinės? Joms pikantišką skonį duoda naudojami prieskoniai, tokie kaip pankolis, kalendra, anyžis, muskatas, česnakas, taip pat raudonas vynas ar medus. Atskiri regionai gamina kiek skirtingai.  Taigi lietuviškai skambėtų taip Daugiaryžis su alumi, trūkažole ir itališkomis dešrelėmis.
Orginaliame recepte naudojamas radicchio alus (taip taip, yra toks) arba tiesiog raudonas alus. Visgi šį kartą naudojau ne alų, bet raudoną vyną (žinoma ne saldų), kuris čia taip pat puikiai tinka. Jei nėra galimybės gauti itališkų dešrelių, galima naudoti ir kitas žalios mėsos dešreles. Labiausiai tiktų vokiškosios (bratwurst). Bet taisyklės ir yra tam, kad kartais jas būtų galima laužyti. Receptai taip pat. Radicchio šiam daugiaryžiui priduoda truputėli kartumo, bet jis čia labai tinka. Patiekalas lengvai pagaminamas, bet skonis išties turtingas. Taigi, kai išsiaiškinom kas kaip ir kur, galima gaminti.


Daugiaryžis su radicchio ir itališkomis dešrelėmis (3 - 4 asmenims)
(it. risotto alla birra con radicchio e salsiccia)

350 g ryžių (naudoju Arborio ryžius)
400 g radicchio
250 - 300 g žalių itališkų dešrelių salsiccia 
1 nedidelis svogūnas
1 stiklinė raudono vyno
daržovių buljono (sunaudojau apie 1 litrą)
alyvuogių aliejaus

Gaminimo eiga
Jei mėgstate svogūną - smulkiai supjaustome ir apkepiname alyvuogių aliejuje, kol įgaus gražią geltoną spalvą. Jei nemėgstate - supjaustome stambiai, pakepiname kol pagels ir išimame palikę aliejų. Dedame nedideliais gabaliukais supjaustytas dešreles (aš odelę nulupu), pakepiname kelias minutes. Ant viršaus supilame smulkiai pjaustytą radicchio. Kai viskas gerai apkepa, supilame ryžius, išmaišome. Pilame stiklinę vyno, maišome ir laukiame kol jis užvirs. Tuomet pilame samtį karšto buljono (nepamiršdami maišyti), laukiame kol ryžiai jį sugers. Taip pilame po samtį, neskubant, kad ryžiai gerai sugertų visą skystį. Iš viso sunaudojau kažkur litrą buljono, tuomet ryžiai jau buvo gerai išsitroškinę. Patariu karts nuo karto paragauti. Jei buljonas nebuvo sūdytas, papildomai įdėkite prieskonių. Galutiniame rezultate ryžiai neturi "plaukioti" skystyje, jis turi susigerti. Štai ir galima tiekti.


Skanaus!


Idėja - MB. Šaltinis - Giallo Zafferano

4 komentarai:

  1. Skanumelis. Sis patiekalas mano racione manau atsiras vis dazniau. Dekui labai...

    AtsakytiPanaikinti
  2. O įmanoma kuo nors pakeisti vyną?

    AtsakytiPanaikinti
  3. Kai gaminu tiems, kas alkoholio nevartoja, vyno tiesiog nepilu ir niekuo jo nekeičiu :) skonis labai nenukenčia

    AtsakytiPanaikinti