2014 m. gegužės 8 d., ketvirtadienis

Keturių siūrių daugiaryžis (risotto)

Taigi, žadėjau pasidalinti keliais šios savaitės receptais. Šiandiena atėjo eilė daugiaryžiui. Šis patiekalas patiks visiems prisiekusiems sūrio mylėtojams. Toks mūsų namuose yra mb, praktiškai nei dienos be sūrio. Na, bet jis taip užaugo ir kitaip nė neįsivaizduoja turbūt. O aš..aš tik prieš nepilnus metus pripratau prie visos tos sūrių gausos namie. O ir prie pačių sūriu, kurių vis norisi dažniau ir dažniau.
Šis daugiaryžis kreminės konsistencijos, lyg kokia sūrio košė, sakytume. Bet sodraus ir ryškaus skonio, ne dietinis ir labai sotus. Aš visad suvalgau mažiau, nei šaukiu prieš gaminant, kad suvalgysiu. Mb dėl to neliūdi ir visada padeda man pabaigti. Jei jūsų fantazija nesiriboja ties ausimis, sūrius galite drąsiai keisti ir atrasti naujus skonius. Nes nesu tikra, ar galima Lietuvoje įsigyti recepte naudojamo Fontina sūrio (jei ką nors apie tai žinote, prašau apšvieskite), bet skaičiau ir girdėjau, kad jį keičia Gouda, Ementalio ar Edamo sūriais. Na, nuo Ementalio ir Goudos jis kiek skiriasi, turi kiek specifinį skonį, kurio pastarieji neturi. Bet jei keisite, manau daugiaryžis nuo to nenukentės. O mes gaminame taip..

Keturių sūrių daugiaryžis (3 - 4 valgytojams)

1,5 l daržovių sultinio
40 g sviesto (arba 2-3 v.š. alyvuogių aliejaus)
1 svogūno
350 g risotto ryžių (arborio, carnaroli; kitu atveju išsiversite ir su ilgagrūdžiais ryžiais)
50 g Fontina sūrio
50 g Gorgonzola sūrio
50 g Ementalio sūrio
50 g Parmesano ar Grana Padano sūrio

Gaminimo eiga
Supjaustome smulkiai svogūną, susmulkiname sūrius. Užkaičiame sultinį. Kol sultinys kaista, ištirpiname sviestą (arba supilame aliejų) ir pakepiname svogūną, kol įgaus gražią geltoną spalvą. Sudedame ryžius ir dar minutę viską pakepiname. Tuomet pilame samtį karšto sultinio, maišome ir palaukiame kol ryžiai jį sugers. Taip po samtį pilame sutlinį iki kol ryžiai išsitroškins ir taps minkšti. Tai gali užtrukti apie 15 - 20 minučių. Likus kelioms minutėms iki gaminimo pabaigos sudedame sūrius ir gerai išmaišome. Tiekiame tuoj pat, kai ryžiai išsitroškina ir mąsė tampa kreminės konsistencijos. 


Skanaus!

Šaltinis - knyga The Silver Spoon

4 komentarai:

  1. Yummy! Neatsisakyciau, nes negaliu ir as be suriu :) Issisaugau, manau greitai ir gaminsiu :)
    Skaitytoja

    AtsakytiPanaikinti
  2. Skaitytoja, jei gaminsit ir nepamiršit, papasakokit ar patiko :))

    AtsakytiPanaikinti
  3. Butinai :) Neabejoju, kad prisimerkusi net is malonumo valgysiu ;) O Fontina surio kazkada net Rimi esu maciusi, manau galima rasti kazkur :)
    Skaitytoja

    AtsakytiPanaikinti
  4. Tai tuomet puiku :) Aš, matot, senokai Lietuvoje buvau (kad ir kaip gaila), tai nelabai ir žinojau :) Ačiū už informaciją, ji pravers ir kitiems :)

    AtsakytiPanaikinti