2013 m. rugpjūčio 18 d., sekmadienis

Varškės pyragas su mėlynėmis


Kartais pagalvoju, kad virtuvė ir sporto salė labai susijusios. Žinot, visi minkymai, kočiojimai, smulkinimai, plakimai ir kiti nusidavimai reikalauja nemažiau jėgų nei treniruotė salėje. Leidžiu sau tai sakyti, nes nei sportas nei nusidavimai virtuvėje man ne svetimi dalykai. Ir jei ne ragavimai vieno ar kito padažo, šio ar kito patiekalo, ar va dar kokio deserto - būtume manekenės, nužengusios nuo virtuvės podiumo. Ha ha!

Turbūt visi žino liaudies išmintį "pusryčius suvalgyk pats, pietus pasidalink su draugu, o vakarienę atiduok priešui". Pati iš dalies tai praktikuoju. Mėgstu išmėginti kokį naują receptą, tačiau ne visada apskaičiuoju kiekius ir maisto, taip sakant, būna kiek per daug... Tokiu atveju privaloma dalintis su draugais, kaimynais, tėvais ar bet kuo, ką tai galėtų pradžiuginti. Ir pati mažiau "smaguriauji" ir aplinkiniai patenkinti, ar kas gali būti geriau!
Šį kart išbandžiau Sonatinos pyrago receptą. Pyragas gavosi išties labai skanus. Tik man vienai jo būta per daug, todėl didelė dalis iškeliavo geriems žmonėms. Jiems taip pat patiko!



Varškės pyragas su mėlynėmis

Tešlai:
1,5 puodelio miltų (210 g)
1/2 a. š. kepimo miltelių
1/4 a. š. sodos
1/4 a. š. druskos
2 v. š. sviesto arba margarino
2 v. š. aliejaus
1/2 puodelio cukraus (100 g)
1 kiaušinis
1 a. š. vanilės 

Įdarui:
370 g kreminės varškės
1/2 puodelio cukraus (100 g)
1 v. š. krakmolo
2 kiaušiniai
4 a. š. tarkuotos citrinos žievelės
1,5 a. š. vanilės
3 puodeliai mėlynių

Gaminimo eiga
Miltus, kepimo miltelius bei sodą persijojame, suberiame druską. Atskirame inde mikseriu išplakame kambario temperatūros sviestą, aliejų ir cukrų. Dedame kiaušinį, vanilę ir viską išplakame iki vientisos masės. Tuomet suberiame miltų mišinį ir maišome, kol nebesimatys sausų miltų. Tešla gaunasi lyg trupininė. Ją sudedame į riebalais pateptą skardą ir paskirstome lygiu sluoksniu. Kepame 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 10 - 15 min., kol kraštai pradės rusti.
Kol tešla kepa, pasiruošiame įdarą. Varškę, krakmolą ir cukrų išplakame mikseriu, kol nebesijaus cukraus granulių. Tuomet įmušame kiaušinius, dedame citrinos žievelę bei vanilę. Viską gerai išmaišome.

Iškepus tešlai, ant jos lygiu sluoksniu beriame mėlynes, o ant jų varškės masę. Dedame atgal į orkaitę ir kepame toliau apie 35 - 40 minučių. Iškepusį pyragą gerai atvėsinkite, kad pjaustant nesutrupėtų. 


Vietoj vanilės naudojau vanilinį cukrų. Ir kadangi neturėjau namie kreminės varškės, tai tiesiog paprastą varškę (270 g.) sumaišiau su grietine (apie 100 g) ir gerai išplakiau su mikseriu, kad liktų kuo mažiau gumulėlių. Kadangi varškės konstinencija gavosi kiek skystesnė, nei kreminės varškės, papildomai į įdarą įdėjau kelis šaukštus miltų.


Skanaus!

2 komentarai: