2013 m. rugpjūčio 19 d., pirmadienis

Olandiškasis sumuštinis "Broodje Haring"


Vokietijoje pilna kepyklėlių, taip sakant..ant kiekvieno kampo. Žmonės jas labai myli ir dažnai jose lankosi. Ir nenuostabu, nes tai labai patogu, ypač skubantiems, o ir parduotuvėse skanesnės duonos nerasi. Jos dirba nuo ankstaus ryto siūlydamos šviežias bandeles, duoną, sumuštinius, mini picas, keksiukus, pyragus ir kitokį gėrį. Ten apsilakau ir aš. Nėra čia mūsų lietuviškosios gardžios duonos, taigi dienas džiuginame kiek kitokia. 

Vis pastebiu tose kepyklėlėse ar kavinukėse sumuštinius su silke. Bet per dvejus gyvenimo Vokietijoje metus dar nė kart jų neišdrįsau paragauti. Na čia jau kalti mano nusistatymai... Visad vengiu patiekalų su žuvimi tokiose vietose, kur žmonės perka "greitą" maistą. Prie to priskirčiau ir sumuštinius.
Bet šie sumuštiniai mane visad domino. Lietuvoje tokių nemačiau. Išskyrus gimtadienių ir kitokių puotų metu daromus mini užkandžių sumuštinukus. Taigi smalsumas prispyrė ir pasidomėjau iš kur ir kaip jie čia ant svieto.. Pasirodo, šis sumuštinis atėjęs iš Olandijos. Ten jis -  nacionalinis patiekalas, kuris vadinasi "Broodje Haring". Išvertus tai ir reikštų "Silkių sumuštinis". Jie pardavinėjami gatvėse, kaip pas mus turbūt kebabai, ha!

Taigi, jūsų dėmesiui - paprastas kaip 2*2 olandiškasis sumuštinis!

"Broodje Haring"
(angl. Dutch Herring Sandwich)

šviežios bandelės
sūdytos silkės 
šviežio svogūno
marinuotų agurkėlių (naudojau daniškai marinuotus - saldžarūgščius)


Vokietijoje kai kur pamatysi ir su salotos lapu. Man su juo netgi skaniau. Sumuštinis labai paprastas, bet neprastas. Silkės mėgėjams ir skubantiems - pats tas! Vertinu teigiamai ir rekomenduoju pamėginti.


Skanaus!

5 komentarai:

  1. Labai skaniai atrodantis sumuštinis:) Aš Olandijoje irgi mėgstu kioskuose sukirsti vieną kitą sumuštinuką su Matjes silkute:) O Vokietijoje nepraleidžiu progos http://www.nordsee.com/de/ greitojo maisto seafood restoriuko nepraleisti, ypač greitkeliuose:) Ten sumuštiniai su silke irgi nuostabūs:)

    AtsakytiPanaikinti
  2. O taip, šių restoranėlių čia nemažai Vokietijoje, tik aš vis nepamėginu :)) Jau, kad giriat, reiks ir man būtinai pamėgint! Dabar drąsiau tai darysiu po pabandymo namie :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Apskritai Nordsee labai skanus maistas. Ir salotos, ir kepsniai, būtinai prie progos pamėgink :))

    AtsakytiPanaikinti