2014 m. rugsėjo 15 d., pirmadienis

Vokiški jautienos suktinukai

Rytais ir vakarais oras persipildęs gaivaus vėjo ir šąlančios žemės kvapais. Nupurto šaltukas, akys prisimerkia, rankos sulenda į kišenes. O perpiet paltai ir švarkai nukrenta saulės prašomi. Susisuku į frotinį chalatą, parsinešu gaivos pilnus skalbinius, užsikaičiu arbatos. Taip ateina ruduo. Metų laikų pasikeitimas vienas gražiausių vyksmų.


Vokietijoje prasideda rudeninės šventės. Jau vykęs vyno festivalis, dabar laukiamas Oktoberfest, tuomet ne už kalnų ir Kalėdinės mugės atidarymas. Vyną keičia alus, o alų Glühwein. Gėrimai gėrimais, o ką valgysim? Dažnai sakau, kad lietuvis Vokietijoj nepražūtų. Maistas čia mums labai artimas, pradedant nuo įvairių mėsos patiekalų, baigiant bulvėmis, kopūstais, tirštais padažais, vokiškais koldūnais, obuoliais, sriubomis, silke ar alumi. Vokiškas maistas itin puikus rudenį, kai norisi šilumos, sotumo, sunktelėjusio kvapo. 


Nors esu minėjusi, kad man artimesnis truputį lengvesnis, šiltesnių kraštų maistas. Visgi esant progai pasigardžiuodama sukertu ką nors vokiškame restoranėlyje, o atėjus rudeniui būtinai ką tai gaminu namie. Vienas iš šių eksperimentų namie labai vykęs ir spėjęs pavergti mano širdį - jautienos suktinukai su garstyčiomis, šonine bei marinuotų agurkėlių - svogūnų įdaru. Tikras rudenėlis su tirštu gardžiai kvepiančiu padažu. Viskas labai greitai vyksta, o kol šie gražuoliai troškinasi, galite ir kokį filmą pažiūrėti!



Vokiški jautienos suktinukai (2 - 3 valgytojams)

Suktinukams:
600 g jautienos nugarinės (galima keisti kiauliena)
6-7 rūkytos šoninės juostelių (kartais keičiu į virtą kumpį)
1 didelio svogūno
marinuotų agurkėlių (pagal skonį)
8 - 9 a. š. garstyčių
3 v. š. miltų 
druskos, pipirų
siūlo, skirto mėsai arba medinių pagaliukų

Padažui:
1 svogūno
saliero (nebūtina)
2 nedidelių morkų 
1 - 2 skiltelių česnako
1 skardinė pomidorų (galima naudoti pomidorų pastą)
200 ml jautienos sultinio
200 ml raudono vyno
2 lauro lapų (kartais keičiu į šalaviją)


Gaminimo eiga
Jautienos nugarinę padaliname į 6 - 7 gabalėlius, pabarstome druska, pipirais ir kuo ploniau išmušame. Svogūną ir marinuotus agurkėlius galite supjaustyti kuo smulkiau ir sumaišius paskleisti per visą mėsos ilgį kaip įdarą, arba galite svogūną supjaustyti griežinėliais, o marinuotus agurkėlius dieti cielus ir susukti. Didelio skirtumo nėra, mes gaminame abiem būdais.
Ant išmuštos mėsos tepame ploną sluoksnį garstyčių, dedame šoninės juostelę, kelis svogūno griežinėlius bei marinuotus agurkėlius, susukume suktinuką, apvyniojame ir surišame siūlu (patogiausia). Paruoštus suktinukus apvoliojame miltuose ir kepame ant aukštos ugnies, kol gražiai apskrus. Atidedame į šalį.
Toje pačioje ar kitoje keptuvėje apkepiname smulkiai pjaustytą svogūną, česnaką, morkas bei salierą, supilame pomidorus, sultinį, sudedame lauro lapus ir gerai išmaišome. Suktinukus sudedame į padažą, sumažiname ugnį iki minimumo, uždengiame dangčiu ir paliekame troškintis valandai su puse. Geriausia, kad padažas apsemtų bent puse suktinuko, o dangtis reikalingas, kad pastarieji troškintusi garuose.
Kai suktinukai baigia troškintis, išimame juos iš keptuvės, į padažą supilame vyną ir leižiame užvirti. Mes padažą dar karštą petriname blenderiu (to daryti nebūtina), jei reikia įdedame druskos, pipirų ar cukraus. Sudedame atgal suktinukus, pašildome. Tiekiame su bulvėmis ar kitu pasirinktu garnyru. 


Skanaus!


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą