2014 m. balandžio 13 d., sekmadienis

Smidrai su kumpiu ir kietuoju sūriu

Hohoho. Juokiasi tas, kas juokiasi paskutinis. O paskutinis buvo mano kompiuteris, kuris, mano manymu, suprunkštė savo paskutiniąją. Na, bet negali pykti, penki metai tarnystės. O man laikas pagerbt jį, paskelbt kelias ramybės savaites ir pasinerti į kitus darbus. Savaime suprantama dalis jų sukasi kažur virtuvėje, tarp visų rakandų, kvapų, atradimų bei praradimų. 

O jūs tikiuosi gyvenat džiugesnėse nuotaikose, juk pavasaris už langų. Pas mus jau vos ne vasara. Ir taip gera, taip gera. Galima pradėti džiaugtis ne tik šviežesniu oru, bet ir maistu. Vokietijoje prasidėjo vadinamųjų smidrų (vok. Spargel ) sezonas, kur tik pasisuksi, ten stalai nukrauti. O aš tik pernai metais pirmą kart jų paragavau. Na, žinot, skonio reikalas, bet man patiko. Gal ne iš pirmo karto, bet taip buvo ir su alyvuogėmis, ir su pelėsiniu sūriu ir su kitais, mūsų šiauriniam kraujui neįprastais, produktais.
Namuose turiu smidrų mėgėją, tai nutariau pamėgint vieną itin paprastą receptą. Juo pasidalino kelios mėgstančios gaminti moteriškės. Radau jų ir daugiau savo knygose, tarkim su vynu, bet šiam kartui paprastesnis ir greitesnis variantas. 

Tikslių kiekių nerašau, viskas pagal jūsų skonį. Tik patariu naudoti ne itin sūrų kumpį, geriausia virtą, kad nenustelbtų smidrų skonio. 


Smidrai su kumpiu ir kietuoju sūriu

baltųjų smidrų
sviesto
virto kumpio
tarkuoto kietojo sūrio

Gaminimo eiga
Nuskutame smidrų odelę, nes ji karti. Tuomet sudedame į sūdytą verdantį vandenį ir verdame apie 10 - 15 minučių. Tuo tarpu įkaitiname orkaitę iki 180 laipsnių, skardą ištepame sviestu. Išvirusius smidrus nusausiname ir apvyniojame kumpio juostelėmis. Jei smidrai jauni ir nedidukai, galite įvinioti kelis į vieną, jei didesni, vyniokite kiekvieną atskirai. Suvyniotus smidrus dedame į skardą, uždedame dar kelis sviesto gabalėlius, gausiai apibarstome kietuoju sūriu ir kepame apie 10 minučių. Galima tiekti kaip garnyrą arba kaip pagrindinį patiekalą. 


Skanaus!

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą