2016 m. vasario 7 d., sekmadienis

Kokosų kubeliai // Lamingtonai

Kai dirbi internacionaliame kolektyve, ypač moterų, nori nenori kalbos per pietų pertraukas dažniausiai sukasi apie maistą. Apie tai, kad ir iš kur tu būtum, visada smagu pašnekėti. Bet mes ne tik kalbamės, dažnai viena ar kita moterėlė atneša savo firminių ar nacionalinių patiekalų, gamintų namuose, skirtų mums paragauti. Jau turiu planų, ką kepsiu kitam kartui.

Ar esate kažką girdėję apie lamington'us? Tai australiškas desertas, kuriuos, kiek mačiau, yra kepusios kelios blogerės. Lamington'ai, tai nedideli biskvitiniai pyragėliai, pamirkyti tirpintame šokolade ir apvolioti kokose drožlėse. Gali būti pertepami džemu ar kremu. Deja, kolegės iš Australijos aš neturiu. Bet pasirodo pyragas paplitęs ne tik Australijoje, bet ir Amerikoje, Pietų Afrikoje, Balkanų šalyse, Graikijoje, Turkijoje ir dar velniai žino kur. Vadinasi ir receptų su įvariausiomis interpretacijomis šis desertas nestokoja. Tarkim kolegė iš Kroatijos minėjo, kad pas juos šis desertas vadinamas Čupavci, kas reikštų "kailiniuotas". Tik pas juos dažnai kepant biskvitą dedamas medus, o į šokoladą pilama romo arba kito likerio. Bet receptą taip pat gavau ne iš jos. Šis receptas atkeliavo iš graikės, kuri šį desertą kepą metų metus. Ji davė man paprastutį receptą, be jokių kremų, džemų, medaus ar likerio. Tiesiog pasakė, kad toliau mano fantazijos reikalas. Klausiau ar jie turi kokį nors pavadinimą, ji tik gūžtelėjo pečiais ir pavadino juos kokoso kubeliais.

Receptą išbandžiau jau senai, tik niekaip nepadariau nuotraukų. Biskvitas iš nurodyto kiekio išėjo didžiulis, kepiau 38*28 dydžio skardoje, gavosi 24 nemaži gabalėliai (6*6). Todėl pirmam kartui galima drąsiai kepti iš pusės normos. Šie biskvitiniai pyragėliai labai paparasti ir nereikalauja didelių pastangų. Galbūt tik mirkymas ir voliojimas kokoso drožlėse užimo laiko. Receptas mums labai patiko, gaminsim dar ne kartą. Nebandžiau pertepti pyragėlių jokiu kremu, bet man jo ir nepritrūko. Nors sako, kad tiktų saldžiarūgštis džemas arba vadinamasis angliškas kremas (custard).

Lamingtonai  

5 kiaušiniai
18 v. š. cukraus (dėjau 17)
1 pakelis vanilinio cukraus
18 v. š. saulėgrąžų aliejaus
18 v. š. pieno
1 pakelis kepimo miltelių
24 v. š. miltų

0,5 l pieno
nedidelis gabalėlis sviesto
400 g juodojo šokolado 

Gaminimo eiga
Kiaušinius labai gerai išplakame su paprastu bei vaniliniu cukrumi, po truputį supilame aliejų ir viską gerai išmaišome. Pieną (kambario temperatūros) maža srovele pilame į tešlą ir plakame toliau. Miltus sumaišome su kepimo milteliais ir įmaišome į tešlos masę. Paruoštą tešlą supilame į kepimo popieriumi išklotą skardą ir kepame 175 laipsnių įkaitintoje orkaitėje, kol gražiai pagels. Mediniu pagaliuku patikriname ar vidurys gerai iškepęs. Gerai atvėsusį pyragą supjaustome norimo dydžio gabaliukais.
Atskirame puode ištirpiname sviestą, sudedame šokolado gabaliukus ir užpilame kambario temperatūros pienu, leidžime šokoladui ištripti. Jei norisi, kad šokoladas būtų skystesnis, įpilkite dar truputį pieno. Kiekvieną biskvito gabalėlį merkiame į tirpintą šiltą šokoladą ir apvoliojame kokoso drožlėse. Pyragėliai skanesni gerai atvėsę.


Skanaus!

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą