2015 m. sausio 28 d., trečiadienis

Lazanija su triušienos ragù // Verona

Turbūt jau visi pamiršo parėjusias šventes ir sėkmingai darbuojasi siekdami naujų šiųmetinių tikslų. Ir aš taip pat, sukuos ratelyje it pelytė. Bet dar truputėli noriu sugrįšti atgal ir prisiminti ne tik šventes, bet ir kelias išvykas, kurias spėjome padaryti tarpušvenčiu. Viena tokių išvykų buvo į Veronos miestą. Manau daugelis puikiai žino kuo garsi Verona. Ach taip, legendine meilės istorija apie Romeo ir Džiuljetą. Nors ne tik dėl šios istorijos čia verta apsilankyti, miestelis išties labai jaukus, yra ką pamatyti, todėl diena ten praeis tikrai puikiai. Tad siūlau su manimi dar kartą pakeliauti po žiemišką Veroną, o tuomet pabandyti užuosti mūsų gardžiai kvepėjusią šventišką lazaniją su triušiena.


* * *

Lazanija su triušiena gaminau pirmą kartą. Kaip tik prieš pat Kalėdas nusipirkome pažįstamų kieme užaugintą didžiulį triušį. Dar niekada nebuvau susidūrusi su triušio apdorojimu akis į akį, todėl labai padėjo visagalis internetas ir Audriaus blogas. Vieną triušio dalį dariau pagal prancūzų receptą su baltu vynu ir garstyčiomis, o o iš likusio pagaminau tiušienos ragù, kurį panaudojau lazanijai ir tagliatelle.

Lazanija mūsų namie labai mėgstamas patiekalas, tiek vegetariška, tiek su jautiena, tiek su špinatais ir ricotta. Bet galiu pasakyti, kad triušienos lazanija mums iš visų turbūt patiko labiausiai. Ji ne tokia sunki kaip su jautiena, bet ir ne vegetariška. Triušienos ragù gamyba šiek tiek užtrunka, todėl geriausia pasiruošti šį padažą prieš tai dieną, tarkim sekmadienį, o gal kokį laisvą vakarą. Man iš šio kiekio išėjo tiek mėsos padažo, kad užteko ne tik lazanijai, bet ir kitai pastai. Tad jei padažo lieka, jį galima sėkmingai dėti į šaldymo kamerą ir panaudoti kitai skaniai vakarienei ar pietums.

Mūsų pirktas triušis svėrė beveik tris kilogramus. Todėl savaime aišku, kad triušelis buvo ne iš jaunųjų. Dėl to mėsą reikėjo troškinti apie dvi valandas. Po šitiek laiko ji buvo minkštutė ir krito nuo kaulų. Jei jūsų triušis jaunesnis, troškinimo laiką sumažinkite.

Iš šio triušienos ragù galite ruošti įprastą lazaniją, sluoksniuojant - triušienos ragù, Bešamelio padažas, lazanijos lakštai - triušienos ragù, Bešamelio padažas, Parmezanas, lazanijos lakštai - triušienos ragù, Bešamelio padažas, Parmezanas, lazanijos lakštai ir t.t. Sklando gandas, kad gera lazanija turi turėti ne mažiau kaip keturis sluoksnius. Bet čia jau pagal skonį ir norus. Mes niekad nepagailim Bešamelio padažo ir sūrio.


Triušienos ragù

1, 5 kg triušienos (su kaulu)
1 butelio raudono vyno (2 stiklinės troškinimui, likęs marinavimui)
2 saliero stiebų
2 morkų
2 svogūnų
5 česnako skiltelių
1 šakelės rozmarino
4 lauro lapų
6 šalavijo lapelių
6 kadago uogų
6 juodųjų pipirų granulių
400 g pomidorų be odelės (gali būti skardinėje)
sultinio (naudojau naminį, triušienos)

Gaminimo eiga
Susmulkinkite triušieną didesniais gabalais (kaip matote, tarkim, Audriaus bloge), sudėkite į kokį nors puodą, kartu sudėkite stambiai supjaustytą vieną saliero stiebą, svogūną, morką, tris česnako skilteles, rozamrino šakelę, lauro lapus, keturis šalavijo lapelius, kadagio uogas ir pipirų granules. Viską užpilkite vynu ir palikite mažiausiai dviems valandoms (geriausia šaldytuve per naktį) pasimarinuoti.
Atskirai smulkiai supjaustykite likusį saliero stiebą, svogūną, morką, dvi česnako skilteles. Viską sudėkite į keptuvę ir pakepinkite aliejuje, kol gražiai pagels. Tuomet sudėkit jau pasimarinavusius vištienos gabalus ir gerai viską apkepkite iš abiejų pusių. Įpilkite vieną stiklinę vyno ir leiskite nugaruoti alkoholiui. Įpilkite antrą stiklinę vyno, sumažinkitę ugnį, uždenkite keptuvę dangčiu ir leiskite mėsai troškintis. Kas kartą pažiūrėkite, ar netrūksta skysčių. Jei trūksta, įpilkite karšto sultinio. Kai mėsa išsitroškina, išimkite triušienos gabalus ir gražiai nuo kaulų nuimkite mėsą, supjaustykite ją kuo smulkiau, atidėkite. Į tai, kas liko keptuvėje, sudėkite smulkiai pjaustytus pomidorus (be odelės), viską gerai išmaišykite ir dar pakaitinkite apie dešimt minučių. Tuomet sudėkite triušieną ir leiskite pasitroškinti dar keletą minučių. Tiekite su mėgiama pasta.


Skanaus!

Šaltinis - GialloZafferano

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą