2014 m. balandžio 22 d., antradienis

Švediški mėsos kukuliai/ kotletai

Laikas stoti į vėžias ir žingsniuoti toliau per savaitę, kad ir kaip skaudėtų galvas ar skrandukus po svenčių. O po jų net ir virtuvėje nesinori ilgai sukiotis. Todėl griebiau šį papastą receptėlį ir pamaloninau namiškius lengvais pietumis. 

Šių kotletukų/kukulaičių receptų internete pilna, jie išties labai populiarūs. Lietuvoje gaminame ir mes kotletus, dažniausiai žymiai didesnius, iš kiaulienos, su žaliu svogūnu ir kitu padažu ar net be jo. O šie mažučiai purūs kukulaičiai tirštame padaže patiks net vaikams. 
Receptą pasidalinusi moteris teigia, kad jie netgi geresni nei IKEA kotletukai. Nesu ragavusi jų ir net nenumanau kuo jie ten tokie puikūs, bet šitie, kaip teigia autorė, nenusileidžia ir net pralenkia juos. Kaip visada gamindama dariau kelis pakeitimus. Visų pirmą į faršą dėjau vieną šaukštą alyvuogių aliejaus, tą darau visada kepdama kepsnelius ar kotletukus. O duonos žiūvesėlius užpyliau trupučiu vandens, kad jie gerai išbrinktų. Taigi, skaniai papietavus, rekomenduoju ir jums!


Švediški mėsos kukuliai/ kotletai (3 valgytojams)

Kukuliams
500 g faršo (300 g jautienos, 200 kiaulienos)
1 nedidelis svogūnas
1 v. š. alyvuogių aliejaus
1/4 puodelio baltos duonos džiūvesėlių
1 kiaušinio trynys (arba du nedideli)
1/4 a. š. muskato
1/4 a. š. maltos mėsos prieskonių mišinio
druskos
pipirų

Padažui
50 g sviesto
50 g miltų
2 stiklinės jautienos buljono
truputis grietinėlės
druskos, pipirų
šviežiai pjaustytų petražolių

Gaminimo eiga
Svogūną sutarkuojame arba smulkiai supjaustome ir pakepiname kol įgaus gražią geltoną spalvą, padedame į šoną, kad atvėstų. Džiūvesėlius užpilame trupučiu vandens (arba pienu), paliekame, kad gerai išbrinktų. Tuo tarpu į kitą indą sudedame faršą, šaukštą alyvuogių aliejaus, kiašinio trynį, prieskonius, svogūną bei išbrinkusius džiūvesėlius, viską labai gerai išmaišome ir paliekame bent valandai šaldytuve (jei neturite laiko laukti, galite kukulaičius formuoti iškarto). Į atskirą indelį įsipilame vandens, gerai pašlapiname rankas ir formuojame nedidelius mėsos kamuoliukus (3*3). Juos pakepiname gerai įkaitusiame alyvuogių aliejuje, kol gražiai paruduos. Iki galo iškepti nebūtina. Kitoje keptuvėje ištirpiname sviestą, dedame miltus, gerai išmaišome ir pakepiname, kol miltai įgaus auksinę spalvą. Tuomet visą laiką maišydami po truputį pilame karštą buljoną. Kai padažas sutirštėja įpilame truputi grietinėlės ir paskaniname prieskoniais. Į padažą sudedame apkeptus kukulaičius ir dar patršokiname 10 - 15 minučių. Baigus troškinti viską apibarstome šviežiai pjaustytomis petražolėmis ir tiekiame su bulvių koše, polenta ar kuo kitu. 

Skanaus!


Šaltinis - damndeliciou

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą