2013 m. rugpjūčio 22 d., ketvirtadienis

Prancūziška slyvų galette (pyragas)


Turbūt nelabai mandagu kalbėti apie rudenį dar nesibaigus vasarai, bet.. Jūs gal irgi jį jaučiat ateinant? Tie, kas dieną pradeda ankstyvu rytu, turėjo tikrai tai pastebėti. Jis ateina. Rytais pabundi susisukęs į kaldrą, o kambarys iš po nakties pilnas vėsaus oro, atėjusio pro adarą langą. Vėl bėgi iki vonios, vietoj to, kad mieguistas sliūkintum. Kavą geri susisukus į chalatą. Rankos šąla važiuojant dviračiu į darbą.. Ir visai nesvarbu, kad dieną vis dar sušyla iki +27.

Tokiais vėsiais rytais ateina visokių minčių. Jos kiek blaivesnės, neapdujusios nuo karščio. Patinka man sezonų keitimosi metas. Ne tik dėl gamtos, ne tik dėl bėgančio laiko, kitokių minčių, bet ir dėl mūsų maisto raciono, kuris taip pat keičiasi.
Kadangi jau prasidėjo slyvų sezonas, būtų buvusi nuodėmė ko nors iš jų nepagaminti. Ir štai atradau prancūziško pyrago (galette) variantą su slyvomis. Šis pyragas man buvo tikras atradimas. Jis nereikalauja jokių didesnių kulinarinių sugebėjimų, o pasitelkus fantaziją įdarą galima keisti kokiu tik širdis geidžia! Perskaičiusi begalę tešlos receptų išsirinkau paprasčiausią. Ir visiškai nenusivyliau. Tešla gavosi trapi, bet minkšta - tokia kokia man patinka. Įdarą dariau pagal save.


Prancūziška slyvų galette

Tešlai:
2 puodeliai miltų
1/2 a.š. druskos
2 šaukštai cukraus
10 v.š. gerai atšaldyto sviesto (apie 125 g)
ledinio vandens

Įdarui:
14 mėlynų slyvų
2 - 3 v. š. cukraus
svarainių džemo (nebūtina)

Aptepimui:
1 kiaušinio arba pieno


Gaminimo eiga
Sumaišome miltus, druską ir cukrų. Sudedam gerai atšaldytą gabaliukais supjaustytą sviestą. Minkome, kol gausime daug smulkių miltų-sviesto trupinių. Tuomet po truputį pilame ledinį vandenį. Nepersistenkit! Vandens reikia labai nedaug, tik tiek, kad išeitų suminkyti tešlą.
Tešlą suvyniojame į foliją ir dedame į kamerą 30 minučių. Kol tešla šąla, pasiruošiame slyvas. Nuplauname, perpjauname per puse, išimame kauliukus. Kiekvieną slyvos puselę supjaustome griežinėliais, bet neatskiriame jų, tiesiog nustumiame į šoną (fot.).
Tešlą iškočiojame, kad gautusi apskritimas (apie 35 - 40 cm. pločio), dedame į kepimo popieriumi išklotą blėką. Ištepame svarainių džemu (galima jį pakeisti kitu arba nedėti jokio) palikdami nuo kraštų 5 - 6 cm. Neatskirdami slyvos griežinėlių sudėliojame slyvas ant ištepto pagrindo ir apibarstome cukrumi. Likusius neišteptus tešlos kraštus užlenkiame link pyrago vidurio. Tešlą aptepame kiaušinio plakiniu arba pienu.
Pyragą kepame 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 30 - 40 min. Gerai ataušiname ir patiekiame.


Jei slyvos rūgščios, cukraus barstykite daugiau. Įdarą galima keisti pagal fantaziją, pridedant prieskonių (cinamono, vanilės ir pan.), keičiant vaisius kitais ar net daržovėmis.





Skanaus!

Šaltinis - mykitchensnippets 

1 komentaras:

  1. superinis pyragas!!!!! labai keistai atrodė, kad nurodyta tiksliai 14 slyvų ;) bet pasirodo tikrai tiek man ir tilpo dėliojant formoje, bet dar įtalpinau porą šonukuose, nes labai mėgstu daaaug įdaro. Kepiau truput ilgiau. visas išnyko per valandą :)

    AtsakytiPanaikinti